De omroepen maken zich grote zorgen over de toenemende macht die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zichzelf toebedeelt in het medialandschap.

Om betrokken Tweede Kamerleden te doordringen van het belang van de afzonderlijke omroepverenigingen, togen bestuursleden van de acht publieke omroepen woensdag naar Den Haag om hun visie te delen op de toekomst van de omroepverenigingen. “Laten we ervoor waken dat het publieke bestel een staatsomroep wordt”, betoogde Jan Beumer, namens de NCRV.

De NPO wil dat de afzonderlijke omroepen minder te zeggen krijgen. Dat staat in een conceptbeleidsplan voor 2016-2020. De acht publieke omroepen zouden een groot deel van hun autonomie moeten inleveren, omdat ze nu nog te veel hun eigen doelen nastreven, staat in het plan.

Niet alleen de gevestigde omroepen, maar ook producenten, mediabedrijven en talentvolle makers van buitenaf moeten als het aan de NPO ligt de mogelijkheid krijgen programma’s aan te bieden. Dit is in lijn met het omroepplan van staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Meer focus op bepaalde genres

In het plan staat verder dat omroepen wordt gevraagd hun begrotingen op hoofdlijnen te delen. “De NPO gaat gerichter sturen op een doelmatige inzet van alle middelen, zowel van de programmakosten als van organisatiekosten.” Ook hiermee geeft de organisatie gehoor aan de oproep van Dekker, die eerder opriep volledige openheid te geven over de kosten van het maken van programma’s. Hij wil dat helder is waar het publieke geld naartoe gaat.

De programmering moet bovendien centraler worden bepaald door de inzet van speciale genrecoördinatoren. Zij werken naast de al bestaande zendercoördinatoren. "We willen meer de focus leggen op bepaalde genres. Ook gaan we scherper kiezen welke programma's we aanbieden op welk kanaal en voor wie", staat in het plan.

Eerder was al bekend dat de NPO het aantal websites rond programma's drastisch wil minderen. Ook is er het voornemen om de omroepen zelf geen gemistdiensten meer te laten aanbieden.

Pluriform bestel

AVROTROS, KRO, NCRV, VARA, VPRO, BNN, EO en Omroep MAX verzetten zich tegen het plan van de NPO. "Een omroepbestel met verenigingen als basis is noodzakelijk voor een pluriform en onafhankelijk bestel", aldus AVROTROS-bestuurder Relus Breeuwsma. Hij noemt het 'tamelijk uniek' dat hij samen met zijn collega's van andere omroepen optrekt met deze boodschap naar de Tweede Kamer. "Nooit eerder zochten wij gezamenlijk de politiek op."

"We willen expliciet niet altijd rendementsdenken. We willen ook niches blijven bereiken, een breed aanbod bieden voor de hele samenleving." Volgens de omroepen zorgt de NPO voor eenheid in het bestel, met een duidelijk coördinerende taak. "Maar de verenigingen, als democratische organen met leden, zijn de spreekbuizen voor de verscheidenheid in visies, behoeftes en overtuigingen in de samenleving."

Diverse stemmen in de media

KRO-bestuursvoorzitter Marianne van der Sloot hield de volksvertegenwoordigers voor dat de publieke omroepen samen bijna 3,5 miljoen leden vertegenwoordigen. "Meer dan alle sportclubs bij elkaar."

"Het gaat erom dat iedereen een stem krijgt in de media", aldus de EO. "Dat is van elementair belang, nu we niet meer één overtuiging hebben die ons als samenleving bijeen houdt. Juist de verscheidenheid aan programma's geeft ons een kijkje in de keuken bij mensen met andere overtuigingen. Dat kweekt begrip voor elkaar."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl